Gå videre til hovedindholdet

Danmark i fare for at blive hægtet af på det semantiske web?

Forleden læste jeg i Randers Amtsavis, en lille artikel om det semantiske web. Det semantiske web er et begreb (og et buzzword) for "et intelligent internet" - altså et internet der kan hjælpe dig med at træffe logiske valg, udfra dine søgninger, og din handlemåde på nettet. Man kan sige, at når du ser Google tilpasse reklamerne efter hvilket søgeord du har skrevet, så er det en slags forsmag på det semantiske web, men det indeholder rigtig meget andet.

Det lyder meget abstrakt, så lad os tage et eksempel:

Forestil dig, at du sidder og leder efter en billig afgang fra Billund, fordi du skal på forretningsrejse.
Når du har valgt en destination, dukker hjemmesiden op og spørger dig, om du også ønsker at leje et hotelværelse under dit ophold, fordi den kan læse i din kalender (som du selvfølgelig har online), at mødet varer fra 18-22 (tænkt eksempel), hvorfor du nok næppe springer ud i din bil for at køre hjem, hvis der er langt. Forestil dig så at du sletter mødet i din kalender. Som det er i dag, skal du så selv ind og slette din hotelreservation, men - fordi vi skiver 2030, så er det semantiske web fuldt integreret, så vil "det intelligente internet" tænke selv, deraf automatisk kæde din kalender sammen med din hotelreservation, og slette din bestilling der også .. smart ikke?

Lagde du mærke til jeg skrev 2030? I Randers Amts Avis mener Preben Meyer, direktør for Innovation Labs, der forsker i fremtidig teknik og trends, at vi vil se de første eksempler på semantiske services i løbet af 2015, og det vil så være fuldt integreret i 2020, mener Preben Meyer. Jeg har intet belæg for bare at slynge en dato ud, og Preben Meyer har givetvis langt mere forstand på dette end jeg har, men jeg vil alligevel mene at vi skal meget længere frem end 2020 før vi ser sådan noget køre herhjemme. Hvis det da nogensinde bliver til noget for alvor...

Hvorfor det? Fordi det kræver en vis form for åbenhed fra de forskellige serviceudbydere. Når jeg kigger rundt på den danske del af internettet, så er der praktisk talt ingen, der har en eller flere offentligt tilgængeligt webservices, som man som hjemmesidesnedker kan koble sig på, og trække data ud fra, hvis ens bruger skal bruge personlige informationer.

Hvis alle kører deres helt eget lukkede system, hvordan skal det semantiske web så nogensinde blive en succes? Selvfølgelig kan man sagtens lave det semantiske web som ikke kræver adgang til persondata, men så vil jeg mene at en masse af fordelene går tabt, i så fald rykker vi os ikke ud af pletten i forhold til hvor vi er nu.

Jeg har kigget på nedenstående danske virksomheders hjemmesider, og set efter om de på en-eller-anden måde tilbyder webservices, som man kan trække data ud fra. Det er muligt at de har noget man kan bruge, hvis man kontakter dem, og der er intet galt i at det evt. koster penge (selvom det basalt set er samme data du ville se via den grafiske brugerflade), men det er ikke noget der hjælper på udbredelsen af det semantiske web, fordi det så ikke er hvermandseje.

Her er listen over hjemmesider jeg har kigget på, i forbindelse med min lille undersøgelse. Det er populære sites, som rigtig mange bruger dagligt:

Danske hjemmesider:
DSB - ingen webservices
PostDanmark - har en slags webservice til at tjekke forsendelser, men den er låst til deres layout og der er derfor ikke mulighed for at "nøjes" med de rå data fra en pakkesøgning
Den Blå Avis - ingen
Spies Rejser - ingen
Storebaelt.dk - ingen
Saxo.com (online boghandel) - ingen
Momondo.com (rejseoversigt) - ingen
Krak (Eniro) - ja, se http://www.krakinternet.dk/
Vix (videosite) - ingen

Udenlandske:
Google Maps - ja, de har webservices/API-integration til stort set alt
Facebook - Ja, webservices/API-platform til at spørge på data
Amazon.com - Ja
Ebay - ja
Youtube - ja
Yahoo Travel - ja

Ud fra overstående vil jeg tillade mig at konkludere at det ser skidt ud med forberedelserne til det semantiske web herhjemme, men som du nok har opdaget, så er mange af de udenlandske sites teknologivirksomheder, det understreger bare hvem de danske virksomheder er oppe imod. Så mon vi bliver klar til 2015 herhjemme.. næppe, medmindre virksomhederne virkelig rykker...

Kommentarer

 1. Jeg tror ikke, vi kommer til at se "det semantiske web" i særlig stor udstrækning - nogensinde!
  Som du skriver kræver det, at vi deler oplysninger om vores privatsfære (fx. vores kalender) med hvem som helst og alene af den grund, tror jeg ikke, det vil ske.

  SvarSlet
 2. Forresten. Jo, DSB har webservices - og havde det, da du skrev. De er bare ikke offentliggjort til "almenheden" på nuværende tidspunkt. Der er forskellige tiltag igang, men hvor det ender må tiden vise.

  SvarSlet
 3. Det ser jeg frem til :D vi har lidt idéer til projekter som vi kan indvie dig i på et tidspunkt, som f.eks kunne indvolvere dataudtræk via DSB. De er næppe realiserbare som tingene står lige nu, men måske en dag hvor vi har tid tilovers til egne projekter.

  SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Devlog #2

Hov! Jeg proklamerede jo tidligere, at jeg ville skrive om mit arbejde med Handicapguiden.dk Der er sket en del - jeg arbejder stadig på at smelte guiden sammen med Handicapparkering, sådan at parkeringspladser, toiletter, seværdigheder osv. figurerer i et samlet kort Så er jeg i gang med at bygge en automatisk linkchecker. Den skal tjekke for døde links i kataloget, fordi jeg kan godt mærke, at jo flere links, der kommer ind i systemet, jo sværere bliver det at holde øje med, om tingene rent faktisk virker som de skal. Jeg hader at møde et dødt link lige så meget, som du sikkert gør. Der er kommet en tilmeldingsformular - den ser måske simpel ud med det blotte øje, men bagved har jeg bygget således, at jeg nemt kan klikke nye felter på. Det gør også, at jeg nemt kan oprette nye formularer, hvis jeg f.eks beslutter mig for at sende nyhedsbreve ud på et tidspunkt. Alle links i foreningskategorien har fået deres sociale medier hægtet på som alternative klik-muligheder, så nu er det bleve

Kom nu for fa'en...

Nu skriver han igen, ham Simon. Han er da også møgsur hele tiden? Nej, hvis du kendte mig, ville du vide, at jeg er optimist 97% af tiden. Jeg er ikke sur, jeg er snarere skuffet.  Skuffet over, at der sidder politikere og embedsmænd derude for hvem handicapområdet rager en høstblomst, som kun kender til at svinge sparekniven. Det burde rage folk en helt masse - uanset politisk ståsted - man behøver ikke være økonom for at vide, at hvis man kan bruge folk som en aktiv ressource i samfundet, så bliver de sjovt nok ikke så stor en udgift heller. Man har sådan et fastlåst billede af, hvad der er samfundsmæssig kapital. Måske synes man, at det kun er bundlinien, der tæller - men så skal man måske prøve at nuancere sin opfattelse. Jeg tror på et samfund i fremdrift for alle mennesker. Jeg voksede op i 80'erne og 90'erne, hvor der var en helt anderledes tro på os handicappede og vores ressourcer. Bryder mig faktisk ikke rigtig om at skrive blogindlæg a' la dette, men jeg reager

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.   "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk) Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed. Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt. Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte