Gå videre til hovedindholdet

Brokkeindlæg - om Open Source vs. Closed Source

Jeg er ikke negativ i dag - har bare lige nogle ting der skal ud... :-)

Jeg er træt .. træt af at høre om alle kompatiblitetsproblemerne, der er med Open Source-software.

Der er så mange artikler på nettet, hvor diverse firmaer/organisationer "disser" Open Source-produkter, fordi det er svært at vende folk til at bruge det nye Open Source-system frem for det de er vant til. Man hører tit om "NU skifter by/afdeling/skole X til Open Source", og så et halvt år senere - så hører man "Jaeh.. vi prøvede, men det viste sig ikke at være en rentabel beslutning".

En af årsagerne, tror jeg, er oftest at man glemmer, at hvis man skal indføre Open Source i sin organisation, så skal ALLE være indstillet på at skifte, og være indstillet på at det kræver en indkøringsfase og nogle kompromis'er. Lad os lege du har en virksomhed (måske har du) ... Din kontordame, lad os kalde hende Magda... Hun har måske været vant til Microsoft Word i 14 år, nu skal hun pludselig til at vænne sig til noget andet .. Så er det klart, hun er negativ indstillet... For Magda køber IKKE dine argumenter om at du kan spare penge på kontorpakker, hvis det kræver hende flere uger/måneder at indarbejde nye rutiner, og hvis hun har gamle Word-filer, der pludselig ser mærkelige ud.

Her er et eksempel, jeg hører tit, når snakken falder på at bruge Open Source-produkter:

"Jamen... OpenOffice/LibreOffice" importerer ikke filer særlig godt fra Microsoft Office .. Nej, hvorfor mon? Du kan heller ikke stikke en nøgle fra en Mercedes ind i tændingen på Audi og forvente at den starter. Jeg synes trods alt, der er gjort en del forsøg fra f.eks OpenOffice/LibreOffice-lejren på at skabe mulighed for at importere Microsoft Office-filer, men naturligvis kan det ikke blive 100%, fordi der altid vil være "klumper" i den kode f.eks en Word-fil består af, som din nye Open Source-kontorpakke tolker forskelligt fra Word. Det er noget man må leve med.

Der er et andet problem, når man så forsøger at skifte til et Open Source-produkt:

Udefrakommende tvang!

Hvis du ejer en virksomhed, der ofte modtager filer udefra - så er der en stor chance for at de kommer i et Microsoft-format .. For det ER jo stort set defacto standard, at man skal have en Microsoft-kontorpakke i et firma ... Alle er jo stort set flasket op med Microsoft Office fra spæd (det vender jeg tilbage til), så de får ukontrollable spasmer, hvis de skal til at sende deres filer i et andet format... Prøv at bede en sælger sende hans Excel-ark som kommasepareret fil, eller hans PowerPoint-præsentation som PDF. så kan man jo nærmest høre hovedet eksplodere i telefonen, fordi det er jo lige et par ekstra trin i 'Gem som..."-rutinen ... Så udefrakommende forhold kan også forhindre i et totalt vellykket skifte.

Jeg skrev før at folk var flasket op fra spæd med Microsoft Office-pakken - og det bliver de. Der står måske ikke lige Microsoft på den første sut du får, men det er tæt på. Da jeg var folkeskoleelev brugte vi Microsoft Office (da kendte ingen it-chefer vel rigtig begrebet "alternativ til Microsoft", så.. Det kan man måske forstå... Linux-kernen var knapt bygget), da jeg kom på Handelsskolen brugte vi Microsoft Office, og da jeg kom videre i forløbet, ja.. også Microsoft Office. Der har på intet tidspunkt været forsøg på at gøre tingene tilgængelige i andre formater end Microsoft Office, og man blev nærmest hånet, fordi man brugte en kontorpakke der var forskelig fra alle andres. Hvis du allerede bruger OpenOffice/LibreOffice, så har du garanteret hørt sætningen "Ser indholdet mærkeligt ud.... Jaaaamen du bruger også den der mærkelige kontorpakke", hvorefter man bare venter på at de sætter en seddel på ryggen hvor der står "Spark mig, fordi jeg ikke bruger Microsoft Office" .. 

Disclaimer: Selvom jeg er pro-open source gut - så er jeg ikke fanatisk. Nu må I ikke tro, at jeg hader Microsoft, snarere tværtimod... eller .. nej, det lød forkert, men jeg bruger deres produkter hver dag, og synes de generelt gør et supergodt stykke arbejde. Det er vel heller ikke uden grund de kan kaldes for softwaregigant. De har været smarte, det må man lade dem.

I det offentlige er der heller ingen reel opbakning til Open Source, der er godt nok en del offentlige websites, der kører Open Source-systemer f.eks Umbraco, Typo3 eller Drupal, og der bliver søsat Open Source-projekter (tjek evt. digitaliser.dk), men der ikke rigtig nogen, der går ud og siger - okay, vi er interesseret i at spare her og her - lad os tvinge Open Source ind - ned gennem hele fødekæden. Det er en investering, og det er dyrt upfront - men investeringen er tjent ind over en årrække og det åbner op for et friere leverandørvalg. Der er bare ingen, der tænker rigtigt langsigtet. Det er muligt de siger det, men ingen gør det.

Noget der, i mine øjne, virkelig udstiller det offentliges problemer med lukket, proprietært software, har været under fornyelsen af nogle store gamle systemer: Tinglysningssystemet, det nye system til Det Centrale Motorregister, og diverse systemer hos Skat. Store leverandører som KMD, CSC og IBM bliver hyret og fyret i et væk, fordi projekterne overskrider forskellige deadlines, jamen for pokker.. Ekspertise eller ej, de arme programmører/databasefolk sidder og arbejder op imod systemer der måske er 30-40 år gamle, og informationerne de skal hente i databaserne, skal måske nærmest hentes ud med håndsving, eller med kodesprog, som alle for længst har glemt. Jeg tror der foregår rigtig meget konverteringsarbejde, og så flyder tiden altså bare. Måske kan de ikke engang få adgang til informationerne, fordi det firma, den offentlige instans købte deres software fra, måske ikke findes mere.

Derfor håber jeg vitterligt, at de forskellige projektledere på de her nye offentlige projekter seriøst har tænkt åbenheden ind, så der fremadrettet kan spares ressourcer på at få kommunikationen mellem forskellige offentlige systemer til at fungere gnidningsløst. Hvis man sørger for at informationerne gemmes i et åbent format f.eks XML (og her menes ikke Open XML), så er der en god chance for at der ikke bliver nogen større problemer om 40 år, når systemerne skal laves om igen, for så kan man spare førnævnte konverteringsarbejde. Det er alt andet lige, nemmere, når data ligger gemt i ren tekst og ikke i noget proprietært format. Der er selvfølgelig ikke rigtig nogen der kan sige, hvordan vi lagrer data om 40 år, men ren tekst går man vist aldrig forkert af.

Puha.. det her blev et længere blogindlæg end jeg lige regnede med, ved ikke helt hvordan jeg slutter af. Jeg tror bare jeg går ud og nyder solen nu...

Moralen må være: Brug Open Source, hvis du er klar til at gå ind for det 100%  med alt hvad det hører med sig...

Kommentarer

  1. Jeg er meget enig i det, du skriver.

    Jeg tror egentlig ikke mennesket af natur er modvillig overfor forandringer, men vi skal ønske dem selv. Hvis nogen kommer og siger "nu skal du gøre sådan her i stedet for" (brug en ny kontorsuite) begynder vi at stritte imod. Så er det sådan set ligemeget, om det er en ny version af MS Office, man får trukket ned over hovedet eller det er et helt andet program. Men jo større ændringen er, jo værre er det.

    Jeg tror i øvrigt, at forklaringen på, hvorfor så mange går tilbage til Microsoft efter at have prøvet Open Source er ret lige til:
    Når en virksomhed præsenterer sine ansatte for en ny officepakke, vil der være brok over det uanset hvilken pakke det er.
    Men som du skriver, er de fleste nok "flasket op" med Microsoft, så Open Source skal kæmpe med følgende yderligere argumenter: "Da vi havde Microsoft var det meget bedre", "Jeg kan ikke finde rundt i de nye menuer", osv.
    Og... her kommer så pointen... når der så har været en masse brok over det nye, går chefen ud og siger "Nu har vi brugt en masse penge på det nye program, så det skrotter vi ikke bare!". Men! Hvis det er Open Source er der netop ikke brug en masse penge, og så er det lettere at beslutte sig for noget andet.
    Ovenstående dækker over det økonomiske begreb "sunk costs", der betyder, at hvis man har brugt penge på at indkøbe noget, skal man død og pine bruge det, eller er pengene jo spildt. Det er en fejlslutning mange gør, men pengene er jo spildt uanset hvad. Man får aldrig pengene igen (det er en "sunk cost"), uanset hvad man gør. Efter indkøbet har man lige mange penge på kontoen uanset om man bruger produktet eller ej. Hvis produktet gør, at man fx. bliver mindre effektiv, bliver prisen reélt bare endnu højere. Så kunne man faktisk have minimeret udgifterne ved simpelthen at smide det i skraldespanden, men det er ikke umiddelbart gennemskueligt.
    så bruger man hellere en frygtelig masse flere penge på at efteruddanne de ansatte osv. og dermed bliver produktet faktisk endnu dyrere!
    Prisen for produktet er en "sunk cost", så den kan ikke være et argument for at beholde det.

    Nå... Meget langt svar på et meget langt indlæg*g*

    SvarSlet
  2. Puha ja, beklager US, men jeg overså dit indlæg. Du har ret, det er nemmere at smide et open source-program på porten, fordi det ikke koster noget. Da jeg i sin tid var i lære som mediegrafiker, havde jeg en mester som indkøbte et meget dyrt program til at layoute bøger med. Her snakker vi ikke pixibøger, men store lovsamlinger med ensformigt layout. Systemet kostede på den forkerte side af 50.000 kr. pr. licens. Sproget man layoutede bøgerne med var det komplekse SGML (HTML og XML's oldnordiske fader) og Perl, hvor man så brugte Perl til at programmere det som kunne automatiseres (f.eks at første linie i et nyt kapitel var en overskrift, hvis den foregående side var tom).

    I og for sig en genial kombo, hvis ikke det lige var fordi programmet var så elendigt udført.. UI'en lignede noget fra gode gamle DOS, og tastaturgenveje var der intet af. Perl-integrationen virkede som et hurtigt hack. Der var ingen debugger. Og skulle man opdatere skærmen skulle man lige trykke PageUp/PageDown hurtigt for at være sikker på der ikke sad rester af gammel forlist skærmopdatering.

    Essensen i det her er, vi blev tvunget til at bruge programmet til alt, fordi firmaet jeg var i lære hos, skulle have valuta for pengene. Sådan er der sikkert mange der sidder på samme måde og bokser med et program, de har fået trukket ned over hovedet af ledelsen. Til syvende og sidst skader det indtjeningen hvis programmet bruges til forkerte formål, som det ikke er beregnet til .

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.   "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk) Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed. Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt. Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte

Den sidste playliste

Jeg har besluttet mig for at stoppe med at lave playlister på Spotify . Det blev til 128 playlister med alt lige fra elektronisk musik til rock og pop. Højdespringeren var Techno, Trance og Progressive (TTP), hvor jeg lige akkurat nåede at publicere playliste nr. 100.  Link:  Min Spotifyprofil Jeg startede i 2011* og med et gennemsnit på 50-60 tracks pr. playliste er det blevet til en del. TTP-scenen er produktiv, må man sige :)   Selvom jeg har lagt mest arbejde i TTP-playlisterne henover årene, så er det paradoksalt nok C64/Amiga playlisten, der har flest followers. Ikke et prangende antal, men jeg har heller ikke pløjet internettet tyndt for musiksites at markedsføre mig på. Jeg postede primært til ShareMyPlaylist og Twitter - men måske skulle jeg også have gravet mig mere ned i grupperne på Facebook? Burde nok også have lavet en brandkonto, men så er vi nok udeover, at det er et hyggeprojekt. Jeg har altid tilstræbt at der skulle udkomme en liste hver måned - det har jeg nogenlunde

Handicaptilgængelighed - update

Jeg tænkte, jeg lige ville skrive en lille status på min rejse ud i mere handicaptilgængelighed. Jeg har i den forgangne uge kontaktet 2 store danske analyseinstitutter, for at høre om de nogensinde havde lavet en undersøgelse af, hvor ofte handicappede må fravælge butikker pga. dårlig handicaptilgængelighed. Det ene analyseinstitut har jeg ikke hørt fra endnu, det kan dog være, de lige skal grave i arkiverne ;) Det andet, havde ikke lavet en sådan undersøgelse. Det havde jeg nu heller ikke forventet ;-) Så hvis jeg skal finde svar på sådan noget, så skal jeg nok søge mere specialiserede steder. Flere billeder Udover det har jeg modtaget nye billeder. Tak til John Jensen og Karina Hjorth for billederne. De første to billeder er fra to forskellige handicaptoiletter hos Nordisk Film Bio Randers - to rigtig fine toiletter har de, men se så hvor spejlene sidder. På det ene kan man lige ane Karinas telefon, men hun har faktisk ikke selv mulighed for at se sig selv i spejlet.