Gå videre til hovedindholdet

Lad os begrave janteloven...

Mit forrige indlæg her på bloggen var en lille peptalk om, hvad glæde betyder og om, hvordan man bør forsøge at forbedre en træls situation ved at forsøge at planlægge sig ud af den. Jeg var spændt på, hvordan indlægget ville blive modtaget. Jeg er normalt ikke en person der bryder mig om, sådan at dele mine tanker med offentligheden på en blog, så det var faktisk svært for mig overhovedet at skrive. Det tog da også cirka 3 timer, før jeg var tilfreds med ordlyden - og så langt var indlægget jo heller ikke, men sådan er det når der finpudses.

Jeg var i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet skulle publicere indlægget, men jeg kom frem til den konklusion i mit hoved, at hvis bare jeg kunne påvirke en person i positiv retning, så havde indlægget opfyldt sit formål. 

En løftet pegefinger

Indlægget var/er samtidig også en løftet pegefinger til mig selv om at huske at gøre de ting, jeg sætter mig for. Jeg vil ikke sidde som 80-årig og sige "Ja, det har godt nok været fedt, men jeg kunne godt have tænkt mig, hvis jeg havde kastet mig over det og det.". Jeg vil hellere forsøge - og måske fejle - men så har jeg prøvet, og blev forhåbentlig klogere af det.

Da jeg var teenager, drømte jeg om at blive datalog - en vildt lang universitetsuddannelse, som ville gøre mig til den vildeste rockstar-lignende type indenfor programmering. Dataloger forstår tæt på ALT ved en computer på praktisk og teoretisk plan. Stor var skuffelsen, da jeg måtte sande at min matematikforståelse slet ikke rakte til den slags. Men det forhindrede mig jo ikke i at programmere... Man kan jo altid tillære sig selv ting, hvis man kaster sig over noget, og er vedholdende omkring det. Det gælder ene og alene om at have interessen.

Måske tager det 5, 10 eller 15 år at nå det punkt, hvor man føler sig som en rockstar indenfor et felt - men hvad er det ud af et helt liv?

Det kan være du vil prøve at dyrke dine egne grønsager, være god til at lave mad, skrive en bog, starte firma eller gå på jagt. Lad være med at sige: "Det kunne være rart hvis ..." ...Bare gør det! Du skal gøre de ting, der gør dig glad.

Vælger du at starte firma, så er der jo nogle økonomiske risici, som lige skal tages ind i overvejelserne, men man kan vælge at give sig i kast med ting, der ikke er så risikofyldte, som andre. Måske fejler du med dit firma, men så er du i det mindste nogle erfaringer rigere, og så har du udlevet en drøm. Husk at succes kræver tilløb... Du bliver ikke en god bogforfatter med det samme - måske skal du lave x antal bøger, før du laver noget, folk rent faktisk gider at læse.


En sexshop (gisp!) .. og janteloven 

Uhhh, sexshop stod der... Got ya... ;-) Problemet med mange af os - sådan har jeg det i hvert fald - er at vi tænker for meget over, hvad omgivelserne mon siger til, at man gør ditten og datten. 

Jeg har haft en sexshop engang, sammen med nogle gode venner. Jeg spekulerede meget over, hvad det ville betyde for venner og families opfattelse af mig. Men når man først er i det, jamen for pokker, så er der jo ikke noget udiøst i det.. 

Alle dyrker sex, det er et basalt behov, og vi kunne jo tydeligt se, at der var salg i sexlegetøjet. Langsomt var det ikke noget man synes var lidt sært, men det blev egentlig bare en vare, vi solgte, ligesom alle andre produkter. Det hjalp faktisk at udfordre sine grænser lidt. Hvis du synes jeg er en kylling, så forestil dig at du skal forklare en vildt fremmed kvinde, hvad de der to sjove dimser på en bunnyvibrator rent faktisk gør.. Det kan godt være lidt af en udfordring for en halv-genert computernørd som mig.

Vi solgte sexshoppen for lang tid siden, for der var andet der fangede vores interesse, men det gemmer jeg til en anden dag :-)

Jantelovens §1 siger, at "Du ikke skal tro du er noget". Jo du skal! Du skal tro på, at det du sætter dig for, kommer til at fungere. Janteloven er noget af det værste fis, jeg kender til.

Den bruges måske for at undgå at folk mister jordforbindelsen, men omvendt så kan den virkelig også tage initiativet fra folk. Jeg har tit prøvet at lufte en idé for folk, og så er der pludselig 100.000 forhindringer. Oftest bremser folk dig i den bedste mening, men hvad nu hvis du har ret? Astronomen Galileo Galilei havde også store problemer med at bevise overfor folk, at Jorden drejede rundt om solen og ikke omvendt, men han fik jo ret til sidst fordi han prøvede tingene efter. Nogle gange skal man ikke gå med livrem og seler, men bare kaste sig ud i tingene!

Det kan godt være, du ikke mener, at du bliver påvirket af janteloven - men hvorfor bekymrer du dig så over, hvad folk tænker om dig?

Bekymringer - gå væk!

En anden årsag til, at man ikke giver sig i kast med det man går og drømmer om, er at det kan være svært at tackle fremtiden, som man jo af gode grunde ikke kender. Jeg misunder dem, der bare kan gå ind i noget nyt uden de store bekymringer. Min liverfaring siger mig efterhånden, at virkeligheden sjældent står mål med de bekymringer man gør sig. Jeg tror alle har prøvet at have søvnløse nætter over, hvordan et bestemt problem skulle tackles. Har det gavnet at man har ligget søvnløs og spekuleret? I mange tilfælde - nej vel? 

Det er umuligt at løse verdenssituationen om natten, så man kan egentlig lige så godt forsøge at sove, hvis man kan. Desuden tænker man mere klart, hvis man er udhvilet - måske vågner man endda op, og finder løsningen morgenen efter! Jeg ved godt, at der kan være situationer hvor dårlige tanker gør, at man bare ikke kan sove, og dem har jeg ikke lige en magisk løsning på. Måske kan du finde ud af, hvad der virker for dig? Prøv dig frem :-)

Helt lost!

Jeg har egentlig helt glemt, hvad essensen i dette indlæg skulle være, fordi jeg har skrevet på det ad flere omgange. Men lad ovenstående være en inspiration for dig til at komme i gang med det, du går og drømmer om - og lad være med at bekymre dig for meget om fremtiden. Lev i nuet. Hvis du er målrettet og tror på din drøm, så skal det nok lykkedes dig at påvirke de ting, som du rent faktisk kan gøre noget ved. Måske skal du navigere ad nogle omveje inden du når dit mål, men det giver så bare yderligere erfaringer, som du kan bruge senere i livet.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Devlog #2

Hov! Jeg proklamerede jo tidligere, at jeg ville skrive om mit arbejde med Handicapguiden.dk Der er sket en del - jeg arbejder stadig på at smelte guiden sammen med Handicapparkering, sådan at parkeringspladser, toiletter, seværdigheder osv. figurerer i et samlet kort Så er jeg i gang med at bygge en automatisk linkchecker. Den skal tjekke for døde links i kataloget, fordi jeg kan godt mærke, at jo flere links, der kommer ind i systemet, jo sværere bliver det at holde øje med, om tingene rent faktisk virker som de skal. Jeg hader at møde et dødt link lige så meget, som du sikkert gør. Der er kommet en tilmeldingsformular - den ser måske simpel ud med det blotte øje, men bagved har jeg bygget således, at jeg nemt kan klikke nye felter på. Det gør også, at jeg nemt kan oprette nye formularer, hvis jeg f.eks beslutter mig for at sende nyhedsbreve ud på et tidspunkt. Alle links i foreningskategorien har fået deres sociale medier hægtet på som alternative klik-muligheder, så nu er det bleve

Kom nu for fa'en...

Nu skriver han igen, ham Simon. Han er da også møgsur hele tiden? Nej, hvis du kendte mig, ville du vide, at jeg er optimist 97% af tiden. Jeg er ikke sur, jeg er snarere skuffet.  Skuffet over, at der sidder politikere og embedsmænd derude for hvem handicapområdet rager en høstblomst, som kun kender til at svinge sparekniven. Det burde rage folk en helt masse - uanset politisk ståsted - man behøver ikke være økonom for at vide, at hvis man kan bruge folk som en aktiv ressource i samfundet, så bliver de sjovt nok ikke så stor en udgift heller. Man har sådan et fastlåst billede af, hvad der er samfundsmæssig kapital. Måske synes man, at det kun er bundlinien, der tæller - men så skal man måske prøve at nuancere sin opfattelse. Jeg tror på et samfund i fremdrift for alle mennesker. Jeg voksede op i 80'erne og 90'erne, hvor der var en helt anderledes tro på os handicappede og vores ressourcer. Bryder mig faktisk ikke rigtig om at skrive blogindlæg a' la dette, men jeg reager

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.   "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk) Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed. Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt. Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte