Gå videre til hovedindholdet

Open Source er awesome!

Hvis du førhen har læst nogle af mine blogindlæg, ved du sikkert at jeg er stor fortaler for open source. En del af årsagen til det, ligger i at jeg elsker at se den entusiasme, folk lægger i at dele viden - i dette tilfælde kildekode og det at arbejde på en fælles sag for i mange tilfælde at udfordre det etablerede marked.

Open Source-folk - I er så fucking seje! (ja jeg bander tit, entschuldigung, gesundheit osv. ;)) Alle er seje, men OS-folk lige en tand mere ;-). Jeg synes det er så mega fedt, at man ved at arbejde sammen kan skabe produkter, der er på omgangshøjde - og selvfølglig også i mange tilfælde bedre - end deres closed-source modsætninger.

Ved du ikke hvad udtrykkene Open Source og Closed Source dækker over, så skynd dig at læse disse to sider, og kom så tilbage hertil ;-) Jeg vil ikke komme så meget ind på ideologierne bag, for det er der folk der kan forklare bedre end mig. Bare hold fast i tankegangen om, at Open Source (åben sovs?) er awesome!

http://da.wikipedia.org/wiki/Open_source
http://simple.wikipedia.org/wiki/Closed_source

Rant, rant, rant!

Det er vigtigt for mig, at pointere, at jeg på ingen måde er modstander af closed-source software, men at jeg ønsker et softwaremarked i fremdrift, hvor alle konkurrerer, og forbrugere derfor har mulighed for "frit valg på alle hylder", og at alle samfundslag kan være med.  Det fungerer fint i visse dele af markedet, mens andre dele har større problemer.

Hvor jeg synes Danmark halter lidt efter, mht. at levere toneangivende software på markedet for closed source software, så er vi faktisk ret godt med, når det gælder om at lave Open Source-produkter, der har interesse for omverdenen, men det tror jeg jeg skriver mere om en anden gang.

"Jamen kender du x firma eller person x, som...?"  Ja!! Jeg kender godt til succeshistorierne, jeg elsker dem og læser alt jeg kan komme til, for succeshistorier er da dejlige - specielt når det involverer folk fra Danmark, og det er godt, der er bud efter os! Men hvor er alle folkene bag succes'erne? De sidder (alt for mange af dem), og gi'r den gas i udenlandske virksomheder, fordi der er flere penge og større potentiale for at lave noget, de synes om. Selvfølgelig er det også fedt, at MegaCorp X har behov for deres færdigheder, men...

Det hjælper ikke Danmark en skid, at de sidder og gemmer sig derovre! Vi kan måske være heldig at firmaerne etablerer sig i Danmark, men det er langt fra altid sikkert, at det bliver til mere end et salgskontor! Jeg hører i medierne skiftende politikere sige, at det er skidt for Danmark, at produktionsvirksomhederne flytter til udlandet, og at vi i fremtiden skal satse mere på know-how? Javel ja, hvordan skal vi det, hvis de kloge hoveder opsluges af førnævnte MegaCorp X og LesserMegaCorpButStillMegaCorp Y? Hvordan sikrer vi, at Danmark som nation får det maksimale ud af det? Jeg er træt af at se, at vi som land stiller os tilfreds med at blive nævnt som en fodnote. Eller at staten tilgodeser udenlandske virksomheder (det skal de jo pga. EU), der med et knips kan lukke og efterlade en masse arbejdsløse.

Jeg overdriver måske nu, men du kan måske se, hvor jeg vil hen... Det skal være rockstar-agtigt at forske og udvikle software i lille Danmark, så må man lave tiltag der giver fordele. Det er vigtigt at huske på, at software er andet end det operativsystem, der sidder i din computer.. Det er overalt, i kaffemaskiner, biler, pacemakere og der bliver mere og mere af det.

Et godt open source-projekt starter udelukkende med en idé.. Og det er her Danmark kan være med. Idéer er gratis, og man kan komme langt bare med drivkraft. Det kan da godt være, de har flere midler på den anden side af andedammen, men vi er sgu kloge, og man kan komme rigtig langt med vilje! Man er nødt til at agere udfra at pengemændene er nogle fedterøve fra start. Så søsæt nogle projekter - vær seriøs og vedholdende - og læg langtidsplaner, og så skal du se løjer, så kommer alt andet senere!

Der kom lige en peptalk, hvor kom det fra? Beklager... Kommer hele tiden ud ad tangenter, som jeg ikke lige havde regnet med .. Tilbage til det det handler om...

Mmmm ... Gratis smager godt!

Selvfølgelig er det også tillokkende at man i mange tilfælde kan få programmerne helt gratis. Hvem kan ikke lide gratis? Jeg har intet imod at betale for software, men nogle programmer er oppe i et prisniveau, hvor jeg ikke kan følge med, og specielt ikke hvis det er meningen, at producenten gerne ser, jeg opgraderer hvert år. Man kunne jo lade være med at opgradere, for at spare nogle penge, men på et tidspunkt vil dit program grine af dig, og fortælle, at det så sandelig ikke kan åbne, for programmet er blevet for gammelt.

Det har da klart sparet mig for en masse penge i årenes løb, at jeg har prioriteret hvilke programmer, jeg har villet købe, og hvor jeg istedet kunne bruge et Open Source-produkt. Husk endelig at donere til et projekt, hvis du bruger softwaren. Bare engang imellem. Det giver lige et ekstra boost til programmørerne bag, akkurat som når man får sin lønningsseddel.

Open source er for alle, og så måske ikke...

Arbejder du i et grafisk bureau eller i et kodehus der målretter sig eksempelvis Microsofts .NET-platform, eller arbejder du bare meget med grafikfiler og så er det naturligvis et must, at I har software fra hhv. Adobe og Microsoft .. Der findes ikke bedre end Adobe Creative Suite og Microsoft Visual Studio, hvis man sværger til de platforme og man vil opleve for mange mangler i Open Source-softwaren til, at det giver mening at bruge i virksomhedssammenhæng - som det ser ud lige nu! Men software udvikles hele tiden på alle fronter, så bare fordi et produkt var dårligt for to år siden, behøver det ikke at være det stadigvæk.

Set ud fra et konkurrencemæssigt synspunkt er det selvfølgelig ærgerligt, at to store firmaer sidder hårdt på markedet (omvendt kan man jo sige at de har gjort det godt, for hvis ingen bruger alternativerne, må de jo være for dårlige!), men det er jo ikke meningen at du skal tabe værdifuld arbejdstid, og dermed penge, fordi du hårdnakket ønsker at open source .NET udviklingsværktøjet SharpDevelop skal bruges i produktion, udelukkende fordi du synes, det er fedt, at det er Open Source eller gratis (du får massive mængder thumbs up og street credit fra mig af, men det kan du ikke bruge til en skid, når revisoren ringer, og brokker sig pga. for mange minusser i regnskabet pga. at du ikke får udgivet dit produkt ;)).

Du skal naturligvis vælge det værktøj, der løser dine opgaver hurtigst og mest optimalt. Det er hele tiden et spørgsmål om prioriteringer - er du i tvivl så download en prøveudgave af de proprietære programmer. Men der er brug for folk, der tør prøve nye idéer - måske viser det sig at Open Office-kontorpakken LibreOffice faktisk kan dække 80% - 90% af dine behov? Det er innovation og konkurrence, der giver fremdrift, så lav dog for pokker noget ravage og udfordr status quo! (Jeg prøver... Nu starter jeg lige med det her blogindlæg...)


Iværksætter? Du kan spare penge

At spare penge, er yderst vigtigt for eksempelvis iværksættere. Hvorfor bruge penge på dyrt software i første omgang? Mantraet for en iværksætter er markedsføring, markedsføring og så lige markedsføring! Så nytter det ikke, at du/I bruger 75% af jeres kapital på software, hvor de skulle være brugt på reklameartikler. Så er I jo bagude allerede inden I kommer i gang.

I dare ya! Hvis du bare laver lidt let brevskrivning, et par præsentationer til jeres firma og lidt regnearkshalløj, så kig lige på, om LibreOffice kan løse opgaven?


Slanger i paradis

Mange af programmerne er endda fuldt på højde med deres kommercielle modstykker, men det er vigtigt at huske på, at udviklerne af Open Source-produkter sommetider er er oppe imod at skulle skrive import/eksport-moduler til closed Source-software. Det er rigtig svært, når man ikke har kildekoden! Så derfor, vær åben og træk lidt på smilebåndet, hvis du ser en Word-fil i LibreOffice Writer, der måske ikke åbnes helt perfekt.

Selvom førnævnte The Gimp-billedbehandlingsprogrammet i mange tilfælde løser en import af en Photoshop fil rigtig pænt, så har jeg oplevet for mange småfejl til, at jeg vil bruge det i virksomhedsregi, men det er stadig fænomentalt til fotoredigering og retouchering i situationer, hvor man ikke behøver at være afhængig af Photoshop.

Simon, get to da chop... eh... point

Ja, for fanden - undskyld! Det er det der med, når man først kommer til at skrive, såh... Nå...  Her er mine bud på software der kan bruges - jeg prøver så vidt at finde udgaver der virker både på PC (Windows/Linux/*BSD) / Mac (OSX/Linux/*BSD).. Der er lavet en milliard af de her lister, men dette er i mine øjne de bedste Open Source-programmer:


Grafik og layout


The Gimp 
Fotoredigeringsprogram - næsten på højde med Adobe Photoshop - kan udvides med mange ekstra plugins (moduler) - kræver dog en del tilvænning, hvis man kommer fra Photoshop. Kan sættes op så man får lettere ved at finde rundt
http://www.gimp.org/

Krita
https://krita.org/
Tegneprogram (får mig til at drømme mig tilbage til Deluxe Paint-dagene på Amigaen!)

Inkscape
Vektorbaseret tegneprogram a' la Adobe Illustrator
https://inkscape.org/en/

Scribus 
DTP program a' la Adobe InDesign -
http://www.scribus.net/canvas/Scribus


Video / Lyd


Blender
http://www.blender.org/
3D grafik rendering, indeholder også spilmotor

Audacity
Redigeringsprogram til lydfiler
http://audacity.sourceforge.net/

Jeg ville megagerne linke til et videoredigeringsprogram her. Men faktum er, at jeg kun kender Kdenlive eller Pitivi på Linux, som er open source. Alle andre projekter er enten døde eller i meget tidlig opstart

https://kdenlive.org/
http://www.pitivi.org/  


Kontorpakker


LibreOffice 
- gratis officepakke med Writer, Calc, Base og Impress.
www.libreoffice.org


Projektstyring


OpenProject
(webapp - kræver Ruby server)
https://community.openproject.org/

Ja, jeg har snydt her .. OpenProject er webbaseret. Men det er fordi jeg mener, at projektstyring SKAL være webbaseret, så man kan tilgå det uanset hvor man er.. 


Softwareudvikling 


Eclipse

Værktøj til redigering af kode - kan udvides med moduler så det dækker sprog som Java, C++ og PHP
https://www.eclipse.org/

SharpDevelop (Windows)
Open Source .NET redigeringsværktøj - fokuseret omkring Microsofts .NET framework
http://www.icsharpcode.net/

MonoDevelop
Open Source .NET redigeringsværktøj - fokuseret på Xamarins .NET implementering af Microsoft .NET (mener den er baseret på ECMA standarden) .. Hvis du ønsker MonoDevelop, skal du desværre selv kompile den fra kilden, da Xamarin på listigvis ellers vil forsøge at lokke dig til at installere Xamarin Studio, som godt nok er baseret på MonoDevelop, men som er closed-source.
http://www.monodevelop.org/

Virtualisering af operativsystemer


Virtualbox

Kør forskellige opsætninger af dit styresystem i dit styresystem
https://www.virtualbox.org/

Kommentarer

  1. Ha! Jeg ville egentlig bare lave en kedelig liste over programmer, men det blev så til et helt blogindlæg...

    Har jeg glemt nogle programmer, du kender? Så skriv dem her i kommentarerne

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære indlæg fra denne blog

Devlog #2

Hov! Jeg proklamerede jo tidligere, at jeg ville skrive om mit arbejde med Handicapguiden.dk Der er sket en del - jeg arbejder stadig på at smelte guiden sammen med Handicapparkering, sådan at parkeringspladser, toiletter, seværdigheder osv. figurerer i et samlet kort Så er jeg i gang med at bygge en automatisk linkchecker. Den skal tjekke for døde links i kataloget, fordi jeg kan godt mærke, at jo flere links, der kommer ind i systemet, jo sværere bliver det at holde øje med, om tingene rent faktisk virker som de skal. Jeg hader at møde et dødt link lige så meget, som du sikkert gør. Der er kommet en tilmeldingsformular - den ser måske simpel ud med det blotte øje, men bagved har jeg bygget således, at jeg nemt kan klikke nye felter på. Det gør også, at jeg nemt kan oprette nye formularer, hvis jeg f.eks beslutter mig for at sende nyhedsbreve ud på et tidspunkt. Alle links i foreningskategorien har fået deres sociale medier hægtet på som alternative klik-muligheder, så nu er det bleve

Kom nu for fa'en...

Nu skriver han igen, ham Simon. Han er da også møgsur hele tiden? Nej, hvis du kendte mig, ville du vide, at jeg er optimist 97% af tiden. Jeg er ikke sur, jeg er snarere skuffet.  Skuffet over, at der sidder politikere og embedsmænd derude for hvem handicapområdet rager en høstblomst, som kun kender til at svinge sparekniven. Det burde rage folk en helt masse - uanset politisk ståsted - man behøver ikke være økonom for at vide, at hvis man kan bruge folk som en aktiv ressource i samfundet, så bliver de sjovt nok ikke så stor en udgift heller. Man har sådan et fastlåst billede af, hvad der er samfundsmæssig kapital. Måske synes man, at det kun er bundlinien, der tæller - men så skal man måske prøve at nuancere sin opfattelse. Jeg tror på et samfund i fremdrift for alle mennesker. Jeg voksede op i 80'erne og 90'erne, hvor der var en helt anderledes tro på os handicappede og vores ressourcer. Bryder mig faktisk ikke rigtig om at skrive blogindlæg a' la dette, men jeg reager

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.   "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk) Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed. Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt. Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte