søndag den 2. oktober 2016

Skatteborger og statens IT

Ak, hvor er det lang tid siden, jeg sidst har skrevet noget her på bloggen. Det er ikke fordi jeg har manglet materiale, men indlæggene har ofte fået karaktér af sur gammel mand. Så jeg har valgt at slette indlæggene igen, for jeg kan egentlig bedst lide optimisme.

Jeg har ret ofte i mine tidligere indlæg langet ud efter staten og dennes beslutninger indenfor IT-området. Min undren går primært på, at man igen og igen begår fortidens fejl, og at en del projekter er endt med milliardtab til staten (læs: os, nationen - nej, ikke EBs Nationen ;)) Hvorfor lærer man ikke af fejlene?

Det er altid de samme leverandører, der får opgaverne. Så de skruer priserne i vejret for selv ændringer i småtingsafdelingen. Til det nye EFI-system, har den nuværende regerings skatteminister dog valgt et helt nyt firma, så det skal være spændende at se, hvordan det spænder af.

Jeg kunne helt vildt godt tænke mig at se, hvordan et offentligt projekt ser ud, men det ligger jo næppe i et offentligt tilgængeligt "repository"... Men burde det ikke det?

Burde al kode, der bliver lavet til offentlige systemer, ikke være offentligt tilgængeligt, når vi som skatteborgere er med til at betale det? Det synes jeg, som skatteborger og som kodenørd. Regningen for forliste projekter bliver jo tørret af på skatteborgerne, så vi burde måske være mere interesseret i, om tingene kører, som de skal. Hvis man var rigtig krakilsk kunne man jo forlange en offentlig rapport. Der har været masser af rapporter, men de er først som regel kommet til offentlighedens kendskab, når tingene har været ved at køre af sporet. Ydermere, så kommer de ud via medier som har søgt aktindsigt - sådanne ting burde jo kunne søges op via eksempelvis folketinget.dk .

Jeg har lige søgt på eksempelvis POLSAG på folketinget.dk og digitaliser.dk... Der kommer absolut intet frem. Hvorfor kan man ikke se noget så simpelt som en kravsspecifikation? Det er jo nærmest grundlaget for hele opgaven. Faktisk ville et ministerium kunne iværksætte et system til farveinddeling af vingummibamser, og vi ville ikke ane at der blev brugt penge på den slags. Er det gennemsigtighed? Nej...

Det taler selvfølgelig imod, at det ikke altid er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at gøre statslig kode tilgængeligt. Men at tro, at et system er sikkert, fordi man ikke offentliggør kildekoden, er en falsk form for tryghed. Tværtimod tror jeg, der er mere værdi i at kunne lade udefrakommende spotte sikkerhedshuller og hjælpe med at pege flaskehalseproblemer ud, end man bør frygte at nogle vil lede efter sikkerhedshuller.

Men hvad ved jeg... Det er måske for stort et arbejde med for få interesserede.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Devlog #2

Hov! Jeg proklamerede jo tidligere, at jeg ville skrive om mit arbejde med Handicapguiden.dk Der er sket en del - jeg arbejder stadig på at ...