Gå videre til hovedindholdet

Skatteborger og statens IT

Ak, hvor er det lang tid siden, jeg sidst har skrevet noget her på bloggen. Det er ikke fordi jeg har manglet materiale, men indlæggene har ofte fået karaktér af sur gammel mand. Så jeg har valgt at slette indlæggene igen, for jeg kan egentlig bedst lide optimisme.

Jeg har ret ofte i mine tidligere indlæg langet ud efter staten og dennes beslutninger indenfor IT-området. Min undren går primært på, at man igen og igen begår fortidens fejl, og at en del projekter er endt med milliardtab til staten (læs: os, nationen - nej, ikke EBs Nationen ;)) Hvorfor lærer man ikke af fejlene?

Det er altid de samme leverandører, der får opgaverne. Så de skruer priserne i vejret for selv ændringer i småtingsafdelingen. Til det nye EFI-system, har den nuværende regerings skatteminister dog valgt et helt nyt firma, så det skal være spændende at se, hvordan det spænder af.

Jeg kunne helt vildt godt tænke mig at se, hvordan et offentligt projekt ser ud, men det ligger jo næppe i et offentligt tilgængeligt "repository"... Men burde det ikke det?

Burde al kode, der bliver lavet til offentlige systemer, ikke være offentligt tilgængeligt, når vi som skatteborgere er med til at betale det? Det synes jeg, som skatteborger og som kodenørd. Regningen for forliste projekter bliver jo tørret af på skatteborgerne, så vi burde måske være mere interesseret i, om tingene kører, som de skal. Hvis man var rigtig krakilsk kunne man jo forlange en offentlig rapport. Der har været masser af rapporter, men de er først som regel kommet til offentlighedens kendskab, når tingene har været ved at køre af sporet. Ydermere, så kommer de ud via medier som har søgt aktindsigt - sådanne ting burde jo kunne søges op via eksempelvis folketinget.dk .

Jeg har lige søgt på eksempelvis POLSAG på folketinget.dk og digitaliser.dk... Der kommer absolut intet frem. Hvorfor kan man ikke se noget så simpelt som en kravsspecifikation? Det er jo nærmest grundlaget for hele opgaven. Faktisk ville et ministerium kunne iværksætte et system til farveinddeling af vingummibamser, og vi ville ikke ane at der blev brugt penge på den slags. Er det gennemsigtighed? Nej...

Det taler selvfølgelig imod, at det ikke altid er sikkerhedsmæssigt forsvarligt at gøre statslig kode tilgængeligt. Men at tro, at et system er sikkert, fordi man ikke offentliggør kildekoden, er en falsk form for tryghed. Tværtimod tror jeg, der er mere værdi i at kunne lade udefrakommende spotte sikkerhedshuller og hjælpe med at pege flaskehalseproblemer ud, end man bør frygte at nogle vil lede efter sikkerhedshuller.

Men hvad ved jeg... Det er måske for stort et arbejde med for få interesserede.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Brokkeindlæg - om Open Source vs. Closed Source

Jeg er ikke negativ i dag - har bare lige nogle ting der skal ud... :-) Jeg er træt .. træt af at høre om alle kompatiblitetsproblemerne, der er med Open Source-software. Der er så mange artikler på nettet, hvor diverse firmaer/organisationer "disser" Open Source-produkter, fordi det er svært at vende folk til at bruge det nye Open Source-system frem for det de er vant til. Man hører tit om "NU skifter by/afdeling/skole X til Open Source", og så et halvt år senere - så hører man "Jaeh.. vi prøvede, men det viste sig ikke at være en rentabel beslutning". En af årsagerne, tror jeg, er oftest at man glemmer, at hvis man skal indføre Open Source i sin organisation, så skal ALLE være indstillet på at skifte, og være indstillet på at det kræver en indkøringsfase og nogle kompromis'er. Lad os lege du har en virksomhed (måske har du) ... Din kontordame, lad os kalde hende Magda... Hun har måske været vant til Microsoft Word i 14 år, nu skal hun pludselig

Danmark i fare for at blive hægtet af på det semantiske web?

Forleden læste jeg i Randers Amtsavis, en lille artikel om det semantiske web. Det semantiske web er et begreb (og et buzzword) for "et intelligent internet" - altså et internet der kan hjælpe dig med at træffe logiske valg, udfra dine søgninger, og din handlemåde på nettet. Man kan sige, at når du ser Google tilpasse reklamerne efter hvilket søgeord du har skrevet, så er det en slags forsmag på det semantiske web, men det indeholder rigtig meget andet. Det lyder meget abstrakt, så lad os tage et eksempel: Forestil dig, at du sidder og leder efter en billig afgang fra Billund, fordi du skal på forretningsrejse. Når du har valgt en destination, dukker hjemmesiden op og spørger dig, om du også ønsker at leje et hotelværelse under dit ophold, fordi den kan læse i din kalender (som du selvfølgelig har online), at mødet varer fra 18-22 (tænkt eksempel), hvorfor du nok næppe springer ud i din bil for at køre hjem, hvis der er langt. Forestil dig så at du sletter mødet i din ka

Lille morgengrin på Kristi "Flyvdag"

Der skal ikke så frygtelig meget til at more mig, specielt ikke sådan en Kristi Himmelfartsdag. Jeg går med en lille spirende spiludvikler i maven, og derfor har jeg kastet mig over at prøve at udvikle mobilspil til Android. Derfor hentede jeg her til morgen kildekoden til AndEngine, en open source android spilmotor. For ligesom at forstå logikken bag, kigger jeg som regel i koden først. Det er den store force ved Open Source-projekter at man kan det. Stor var morskaben da jeg så en revisionsændring i kildekoden (-// betyder noget er fjernet fra tidligere revisioner, + tilføjet i ny) .. -// case Surface.ROTATION_0: -// /* Nothing? */ -// break; -// } + case Surface.ROTATION_0: + /* Nothing. */ + break; + } Nothing? .. Yes.. Nothing :)