Gå videre til hovedindholdet

FSFE-medlem

Så blev jeg endelig Free Software Foundation medlem i den europæiske afdeling - eller fellow - som det kaldes hos FSF. Selvfølgelig kun en symbolsk handling fra min side i det store hele, men jeg har altid syntes, det er vigtigt, at alle mennesker har uhindret adgang til at bruge programmer på en computer, og det bedste middel til det, er gratis software. FSF og FSFE støtter det perspektiv, så selvfølgelig burde jeg have taget skridtet noget før. Jeg bruger selv flere produkter og donerer med jævne mellemrum til folkene bag forskellige gratis softwareprojekter. Jeg er ligeledes aktiv i den lokale Ubuntu-brugergruppe.

I det daglige bruger jeg eksempelvis Ubuntu Linux, LibreOffice, GIMP og Firefox, Apache, Nginx, MariaDB og mobildatabasen Realm. Programmerer også i forskellige sprog f.eks C/C++, C#, Kotlin, Python, PHP og Javascript. Jeg vælger det, der passer bedst til opgaven - jeg er langt fra ekspert, men ser mig selv som en nysgerrig entusiast, der aldrig bliver færdig med at lære. Nå, ned på jorden igen... Derudover bruger jeg Umbraco og Wordpress i forbindelse med hjemmesideudvikling. Alt dette var næppe blevet til noget, hvis ikke det var fordi værktøjerne var gratis.

Gratis er dejligt. Dermed ikke sagt, at jeg er imod, at man tjener penge på software. Overhovedet ikke, der skal jo smør på brødet. Men der er en tendens til, at kommerciel software koster kassen, og at Free-udgaverne med de mest basale funktioner sommetider er så begrænsede, at de i praksis er ubrugelige til andet end evaluering inden køb af den fulde udgave. Nogle softwarehuse (Hej Adobe!) prøver med abonnementer, men abonnementsløsningerne er ligeledes ofte hundedyre, hvis man begynder at regne priserne sammen på årsbasis. Hvis du så samtidig har flere abonnementer, så begynder taxameteret at køre. Samtidig er der den juridiske finurlighed at app'en jo egentlig aldrig din, du lejer bare brugsretten i den periode, du betaler... Hvad er det for noget hejs?

Derfor er jeg heller ikke udelt begejstret for hostede cloud-services (cloud er jo egentlig bare salgsgas for en anden mands server) - jeg bruger dem, fordi det er nemt og bekvemt, jovist, for andre tager ansvaret for driften. Men samtidig ryger noget af din egen kontrol. I princippet er du ikke længere herre over dine egne data.

Jeg oplevede en gang for år tilbage at et sjællandsk datacenter druknede pga. stormflod. Hostingudbyderen kunne gudskelov genskabe det meste data i vores webshop fra backups, men det var en temmelig nervepirrende oplevelse, lige pludselig ikke at vide om man var købt eller solgt. Havde jeg haft tingene "in-house", så havde jeg haft flere valgmuligheder i designet af backup-løsningerne. Jeg medgiver at der kan være brugsscenarier, hvor "skyen" er mest fordelagtig.

Et andet forretningsmæssigt aspekt: Mange tror fejlagtigt at man ikke kan tjene penge på fri software - det kan man sagtens. men fokus skal jo så f.eks ligge på tillægsprodukterne til det gratis kerneprodukt.

Der er en positiv udvikling i gang, derude i den store verden. Mit håb er, at flere softwarehuse ser fordelene ved fri software. Hvis så koden bag er open source og de er tilhængere af åbne standarder, så er det et ekstra skulderklap og thumbs-up herfra.

Fremtiden er svær at spå om, men jeg håber jeg kan komme til at bruge min entusiasme ifm. udvikling til at udvikle gratis programmer, som handicappede kan bruge til at forbedre hverdagen. Det bliver min lille niche - der er masser af steder, der mangler et "brush up".

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Brokkeindlæg - om Open Source vs. Closed Source

Jeg er ikke negativ i dag - har bare lige nogle ting der skal ud... :-) Jeg er træt .. træt af at høre om alle kompatiblitetsproblemerne, der er med Open Source-software. Der er så mange artikler på nettet, hvor diverse firmaer/organisationer "disser" Open Source-produkter, fordi det er svært at vende folk til at bruge det nye Open Source-system frem for det de er vant til. Man hører tit om "NU skifter by/afdeling/skole X til Open Source", og så et halvt år senere - så hører man "Jaeh.. vi prøvede, men det viste sig ikke at være en rentabel beslutning". En af årsagerne, tror jeg, er oftest at man glemmer, at hvis man skal indføre Open Source i sin organisation, så skal ALLE være indstillet på at skifte, og være indstillet på at det kræver en indkøringsfase og nogle kompromis'er. Lad os lege du har en virksomhed (måske har du) ... Din kontordame, lad os kalde hende Magda... Hun har måske været vant til Microsoft Word i 14 år, nu skal hun pludselig

Danmark i fare for at blive hægtet af på det semantiske web?

Forleden læste jeg i Randers Amtsavis, en lille artikel om det semantiske web. Det semantiske web er et begreb (og et buzzword) for "et intelligent internet" - altså et internet der kan hjælpe dig med at træffe logiske valg, udfra dine søgninger, og din handlemåde på nettet. Man kan sige, at når du ser Google tilpasse reklamerne efter hvilket søgeord du har skrevet, så er det en slags forsmag på det semantiske web, men det indeholder rigtig meget andet. Det lyder meget abstrakt, så lad os tage et eksempel: Forestil dig, at du sidder og leder efter en billig afgang fra Billund, fordi du skal på forretningsrejse. Når du har valgt en destination, dukker hjemmesiden op og spørger dig, om du også ønsker at leje et hotelværelse under dit ophold, fordi den kan læse i din kalender (som du selvfølgelig har online), at mødet varer fra 18-22 (tænkt eksempel), hvorfor du nok næppe springer ud i din bil for at køre hjem, hvis der er langt. Forestil dig så at du sletter mødet i din ka

Lille morgengrin på Kristi "Flyvdag"

Der skal ikke så frygtelig meget til at more mig, specielt ikke sådan en Kristi Himmelfartsdag. Jeg går med en lille spirende spiludvikler i maven, og derfor har jeg kastet mig over at prøve at udvikle mobilspil til Android. Derfor hentede jeg her til morgen kildekoden til AndEngine, en open source android spilmotor. For ligesom at forstå logikken bag, kigger jeg som regel i koden først. Det er den store force ved Open Source-projekter at man kan det. Stor var morskaben da jeg så en revisionsændring i kildekoden (-// betyder noget er fjernet fra tidligere revisioner, + tilføjet i ny) .. -// case Surface.ROTATION_0: -// /* Nothing? */ -// break; -// } + case Surface.ROTATION_0: + /* Nothing. */ + break; + } Nothing? .. Yes.. Nothing :)