Gå videre til hovedindholdet

Læserbrev: Et spørgsmål om prioritering

Min gode ven Karina Hjorth og jeg har skrevet dette fælles læserindlæg, fordi vi som kørestolsbrugere og byrådskandidater for Enhedslisten i Randers, ønsker at der kommer mere fokus på handicappedes vilkår. Der skal gøres mere, og udviklingen går ikke stærkt nok, fordi handicapområdet ikke prioriteres højt på politikernes dagsorden.

Som kørestolsbrugere er det ikke uden udfordringer at bo i Randers. Problemet er ikke udelukkende terrænet – det kan ikke ændres. De reelle problemer ligger i detaljerne, f.eks. op- og nedkørsler ved fodgængerovergange.

Kommer man som kørestols-/rollatorbruger eller gangbesværet og uden hjælper til en opkørsel med stigningsprocent i Alpe d’Huez-kategori, skal man finde andre måder at krydse vejen på, og det medfører ofte en ikke ubetydelig omvej, hvis det overhovedet er muligt. Det kan gøres meget bedre! Det har vi set gode eksempler på i udlandet med flydende overgange mellem fortov og vejbane.


De erhvervsdrivende kan også forbedre tilgængeligheden væsentligt i vores ellers skønne by. Mange steder har få trin ved indgangen, og dem kan vi ikke bare flyve op over, selvom vi gerne ville, men for ganske få midler kan skaffes glimrende ramper, der lægges ud efter behov. Man behøver ikke altid dyre ombygninger. En solid rampe og et skilt i vinduet, der med kørestolssymbol viser, at man kan komme ind, er en god start – tilføj evt. en klokke, man kan ringe på for at få rampen lagt ud, så skal man ikke kunne råbe personalet op udefra.


Randers’ placering giver udfordringer rent byplanlægningsmæssigt, men en opprioritering af tilgængeligheden, hvor det er teknisk muligt, giver gevinst i samfundsmæssigt perspektiv. Det er ikke et politisk prestigeprojekt på Hal4-niveau, men det giver et positivt helhedsindtryk af byen hos borgere, potentielle tilflyttere og ikke mindst turisterne.

En rapport fra Erhvervsstyrelsen, TuristDanmark og Danske Handicaporganisationer viser, at handicappede turister årligt står for cirka 8 procent af det samlede antal turistovernatninger i Danmark – med en vis statistisk usikkerhed svarer det til intet mindre end 8,1-9,7 millioner overnatninger!

Som landets sjettestørste by og med attraktioner som Regnskoven og Memphis Mansion (begge er i øvrigt gode eksempler på, hvordan tilgængelighed kan tænkes ind), kunne det så ikke være meget fedt, hvis vi kunne trække en del af disse turister til byen?

Byens tilgængelighed skal tages seriøst og ikke først håndteres, når man bliver gjort opmærksom på problemer (hint til det siddende byråd, som indtil videre nægter at forbedre tilgængeligheden til byrådsmøderne – lad os håbe, den tankegang ændres, hvis én eller flere af os bliver valgt ind til november).
Der bør ligge en konkret, visionær plan for, hvordan tilgængeligheden kan forbedres de næste 5-10 år både angående belægninger, op-/nedkørsler, parkering, offentlig transport og adgangsforhold generelt.

Tænk hvis Randers – vores by – en dag er den mest handicapvenlige by i landet. Det er det ambitionsniveau, vi bør have!


Det kræver en indsats, og det vil koste noget, de steder, tilgængeligheden ikke er tænkt ind fra starten, men det betales hjem i positiv omtale, besparelse i hjælpertimer og ikke mindst via de turister, der uden tvivl vil overnatte i byen.


Bliver EL efter kommunalvalget repræsenteret i byrådet, vil vi blandt andet arbejde på at forbedre tilgængeligheden i byen. Det trænger den til – og hvis ikke andre vil gøre det, så vil vi!

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.   "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk) Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed. Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt. Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte

Den sidste playliste

Jeg har besluttet mig for at stoppe med at lave playlister på Spotify . Det blev til 128 playlister med alt lige fra elektronisk musik til rock og pop. Højdespringeren var Techno, Trance og Progressive (TTP), hvor jeg lige akkurat nåede at publicere playliste nr. 100.  Link:  Min Spotifyprofil Jeg startede i 2011* og med et gennemsnit på 50-60 tracks pr. playliste er det blevet til en del. TTP-scenen er produktiv, må man sige :)   Selvom jeg har lagt mest arbejde i TTP-playlisterne henover årene, så er det paradoksalt nok C64/Amiga playlisten, der har flest followers. Ikke et prangende antal, men jeg har heller ikke pløjet internettet tyndt for musiksites at markedsføre mig på. Jeg postede primært til ShareMyPlaylist og Twitter - men måske skulle jeg også have gravet mig mere ned i grupperne på Facebook? Burde nok også have lavet en brandkonto, men så er vi nok udeover, at det er et hyggeprojekt. Jeg har altid tilstræbt at der skulle udkomme en liste hver måned - det har jeg nogenlunde

Handicaptilgængelighed - update

Jeg tænkte, jeg lige ville skrive en lille status på min rejse ud i mere handicaptilgængelighed. Jeg har i den forgangne uge kontaktet 2 store danske analyseinstitutter, for at høre om de nogensinde havde lavet en undersøgelse af, hvor ofte handicappede må fravælge butikker pga. dårlig handicaptilgængelighed. Det ene analyseinstitut har jeg ikke hørt fra endnu, det kan dog være, de lige skal grave i arkiverne ;) Det andet, havde ikke lavet en sådan undersøgelse. Det havde jeg nu heller ikke forventet ;-) Så hvis jeg skal finde svar på sådan noget, så skal jeg nok søge mere specialiserede steder. Flere billeder Udover det har jeg modtaget nye billeder. Tak til John Jensen og Karina Hjorth for billederne. De første to billeder er fra to forskellige handicaptoiletter hos Nordisk Film Bio Randers - to rigtig fine toiletter har de, men se så hvor spejlene sidder. På det ene kan man lige ane Karinas telefon, men hun har faktisk ikke selv mulighed for at se sig selv i spejlet.