mandag den 7. maj 2018

Har papiraviserne en fremtid?

"Dommedag aflyst: Mediechefer tror igen på papiravisen"

Sådan lød en af dagens overskrifter på DRs hjemmeside - https://www.dr.dk/nyheder/indland/dommedag-aflyst-mediechefer-tror-igen-paa-papiravisen

Sådan kort opsummeret, så tror avisbranchen igen på papirformatet i en revitaliseret form. Det trods nedgang i antal udgivelser og et marked, der er presset af internetgiganter såsom Google og Facebook.

Jeg er vokset op i 80'erne, hvor min kære fader ofte slog op i avisen ved morgenbordet om søndagen, mens der var rundstykker og kaffe på bordet. Det er gode minder, men teknologien har forlængst overhalet avisen, når det gælder nyheder.

Det er da forfriskende med ny gejst blandet avisfolket, men helt ærligt, intet slår elektronikken og internettets evne til at nå folk på et øjeblik. Mange af os ønsker hurtige nyheder og at være opdateret når en sag, vi interesserer os for, udvikler sig.

Indrømmet, papirformatet har sine forcer: Selvom jeg er teknologinørd, så har jeg aldrig kunnet få e-bogslæsning til at fungere for mig - der går ikke ret lang tid, så begynder jeg at miste fokus i forhold til den e-bog, jeg er i gang med at læse. Det samme gælder andre former for lange dokumenter, jeg skal læse på en skærm. Af samme årsag ejer jeg ikke en tabletcomputer, den er overflødig. De samme problemer har jeg ikke med papireksemplar af en bog i hænderne - "Gammeldags" bøger kan jeg læse flere hundrede sider af, uden at fokus forsvinder.

Tilbage til emnet.. Jeg kan ikke forestille mig, at papiraviser, uanset form og indhold, skulle tiltrække mig på noget tidspunkt. Selv de fagblade, jeg har abonneret på, har jeg hurtigt opsagt igen. Det skal virkelig være interessant stof, som jeg ikke kan finde andre steder, og den bliver svær. Hvis jeg skal pege på noget, der var interessant ved de gamle aviser, så var det sommetider mængden af baggrundsfakta omkring en verserende sag. 

Vi kan altså heller ikke komme udenom den miljømæssige belastning en papiravis afstedkommer. Det bliver min egen subjektive vurdering, for jeg kan ikke på stående fod finde konkrete undersøgelser omkring energiforbruget, men fra træerne fældes over, over produktion og tryk til den lander i din postkasse eller ude i kiosken - det koster på CO2-kontoen samlet set - i en grad, jeg i hvert fald godt kan være foruden, hvis jeg skal tage miljøhatten på.

Næh, papiravisen er en dødssejler, og jeg ser dette som de sidste krampetrækninger - har jeg ret? Hvornår har du sidst læst avis offline?

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Hello again world.

Jeg opdagede lige, at det er mere end 2 år siden, at jeg sidst skrev her på bloggen. Så... Hvordan går det så? Der sker store ting - dels er...