Gå videre til hovedindholdet

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.

 "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk)

Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed.

Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt.

Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte fleksjobber er da også uden arbejde i øjeblikket (2021) ifølge Landsforeningen for Fleks- og Skånejobbere*

Netop en ansættelse i ægtefællens virksomhed er da superideelt, fordi et ægtepar kender hinandens styrker og svagheder. Derved kan man springe nogle af de forhindringer og fordomme over, som man normalt møder, når man har et handicap og skal indgå i arbejdsstyrken.

Ansættelsen er bare første prøvelse, får man også de arbejdsopgaver, der passer til ens helbred, så man kan fastholde sit job?

Det private erhvervsliv har over den brede kam fejlet i årevis, når det kommer til inkludere folk med større eller mindre handicaps, fordi man jager et imaginært perfekthedsideal, når man når ansætter. Ofte også, fordi man ikke kender de handicapkompenserende ordninger, der tilbydes. Det er derfor alt andet lige lettere at ansætte en person uden et handicap.

Det udelukker en masse - en person med et handicap er et fremragende aktiv for enhver virksomhed, hvis man forstår at se potentialet og mennesket fremfor at se personens handicap. Samtidig får man en bundloyal medarbejder, bl.a. fordi det er svært overhovedet finde et fleksjob.

Vil man skabe "det rummelige arbejdsmarked", som der så ofte snakkes om, så må staten gå forrest at lave gnidningsfri kompenserende ordninger. Derfor virker det kontraproduktivt det, som beskæftigelsesministeren er ude i her.

Det burde alt andet lige være en bedre forretning samfundsmæssigt for staten, at den ikke skal dække hele en persons indtægt.

Ellers er vi ude i, at staten selv i højere grad selv skal agere arbejdsgiver, og så kunne man godt forvente, at det private erhvervsliv ville råbe "konkurrenceforvridning".

Link: https://www.radio4.dk/nyheder/beskaeftigelsesministeren-staar-til-at-fyre-hundredevis-af-fleksjobbere/?fbclid=IwAR02KTPJ3Gqop9tnH8ribCvZIABKGVDYA2ONnubuDdiekFWv9S-p8oRP6z0

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kom nu for fa'en...

Nu skriver han igen, ham Simon. Han er da også møgsur hele tiden? Nej, hvis du kendte mig, ville du vide, at jeg er optimist 97% af tiden. Jeg er ikke sur, jeg er snarere skuffet.  Skuffet over, at der sidder politikere og embedsmænd derude for hvem handicapområdet rager en høstblomst, som kun kender til at svinge sparekniven. Det burde rage folk en helt masse - uanset politisk ståsted - man behøver ikke være økonom for at vide, at hvis man kan bruge folk som en aktiv ressource i samfundet, så bliver de sjovt nok ikke så stor en udgift heller. Man har sådan et fastlåst billede af, hvad der er samfundsmæssig kapital. Måske synes man, at det kun er bundlinien, der tæller - men så skal man måske prøve at nuancere sin opfattelse. Jeg tror på et samfund i fremdrift for alle mennesker. Jeg voksede op i 80'erne og 90'erne, hvor der var en helt anderledes tro på os handicappede og vores ressourcer. Bryder mig faktisk ikke rigtig om at skrive blogindlæg a' la dette, men jeg reager

Devlog #2

Hov! Jeg proklamerede jo tidligere, at jeg ville skrive om mit arbejde med Handicapguiden.dk Der er sket en del - jeg arbejder stadig på at smelte guiden sammen med Handicapparkering, sådan at parkeringspladser, toiletter, seværdigheder osv. figurerer i et samlet kort Så er jeg i gang med at bygge en automatisk linkchecker. Den skal tjekke for døde links i kataloget, fordi jeg kan godt mærke, at jo flere links, der kommer ind i systemet, jo sværere bliver det at holde øje med, om tingene rent faktisk virker som de skal. Jeg hader at møde et dødt link lige så meget, som du sikkert gør. Der er kommet en tilmeldingsformular - den ser måske simpel ud med det blotte øje, men bagved har jeg bygget således, at jeg nemt kan klikke nye felter på. Det gør også, at jeg nemt kan oprette nye formularer, hvis jeg f.eks beslutter mig for at sende nyhedsbreve ud på et tidspunkt. Alle links i foreningskategorien har fået deres sociale medier hægtet på som alternative klik-muligheder, så nu er det bleve

Erfaringsvisdom til begynderprogrammøren

Mens jeg sad og skrev på min devlog, slog det mig: "Hvor er det rart egentlig at øse ud af sine erfaringer og give en del af sig selv til lidt af verden". Lad mig give lidt mere. Du kan i øvrigt ikke stoppe mig, for det er mig, der har "Udgiv"-knappen *gnæk, gnæk* Det følgende er møntet til begynderprogrammøren, og det er generelle råd, som jeg måske selv godt kunne have brugt, da jeg startede med at programmere for over 25 år siden. Vi lever i en verden fyldt med meninger og ekspertråd. I vores hyperoptimerede performance- og perfekthedskultur, skal det helst fremstå som om vi er fejlfri, men sandheden er jo, at det er umuligt. Og jeg tror, at mennesker, der prøver at opretholde den her perfekthedsillusion, har potentialet til at krakelere totalt, fordi der er områder, hvor de ikke kan leve op til deres egne krav. Har egentlig aldrig følt, at jeg skulle vide alt, men jeg ville gerne have "styr på mit shit", hvis jeg blev spurgt om noget. Jeg er ikke bleg