Gå videre til hovedindholdet

Arbejdsmarkedet og handicappede er som to modpoler

Jo, der er bestemt virksomheder derude, der gør sit for at inkludere folk med et handicap. Men der er ikke nok, der gør en aktiv indsats.  Så så arbejsløshedskurven blandt fleksjobbere helt anderledes ud.

 "Et fleksjob er en ansættelse, hvor der tages hensyn til, at din arbejdsevne er begrænset på grund af helbredsmæssige forhold. Det betyder, at opgaver og arbejdstid i fleksjobbet bliver tilpasset det, du kan klare." (borger.dk)

Her til morgen var jeg så ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste hos Radio4, at staten med beskæftelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved roret, har gjort det ulovligt for personer under fleksjobordningen at arbejde i deres ægtefælles virksomhed.

Årsagen? For at bekæmpe snyd. Det kan man jo normalt ikke have noget imod, hvis det da ikke lige var, fordi beslutningen indebærer, at det rammer almindelige, lovlydige mennesker hårdt.

Det er svært nok for personer med et større eller mindre handicap at få arbejde i forvejen, og ca. hver femte fleksjobber er da også uden arbejde i øjeblikket (2021) ifølge Landsforeningen for Fleks- og Skånejobbere*

Netop en ansættelse i ægtefællens virksomhed er da superideelt, fordi et ægtepar kender hinandens styrker og svagheder. Derved kan man springe nogle af de forhindringer og fordomme over, som man normalt møder, når man har et handicap og skal indgå i arbejdsstyrken.

Ansættelsen er bare første prøvelse, får man også de arbejdsopgaver, der passer til ens helbred, så man kan fastholde sit job?

Det private erhvervsliv har over den brede kam fejlet i årevis, når det kommer til inkludere folk med større eller mindre handicaps, fordi man jager et imaginært perfekthedsideal, når man når ansætter. Ofte også, fordi man ikke kender de handicapkompenserende ordninger, der tilbydes. Det er derfor alt andet lige lettere at ansætte en person uden et handicap.

Det udelukker en masse - en person med et handicap er et fremragende aktiv for enhver virksomhed, hvis man forstår at se potentialet og mennesket fremfor at se personens handicap. Samtidig får man en bundloyal medarbejder, bl.a. fordi det er svært overhovedet finde et fleksjob.

Vil man skabe "det rummelige arbejdsmarked", som der så ofte snakkes om, så må staten gå forrest at lave gnidningsfri kompenserende ordninger. Derfor virker det kontraproduktivt det, som beskæftigelsesministeren er ude i her.

Det burde alt andet lige være en bedre forretning samfundsmæssigt for staten, at den ikke skal dække hele en persons indtægt.

Ellers er vi ude i, at staten selv i højere grad selv skal agere arbejdsgiver, og så kunne man godt forvente, at det private erhvervsliv ville råbe "konkurrenceforvridning".

Link: https://www.radio4.dk/nyheder/beskaeftigelsesministeren-staar-til-at-fyre-hundredevis-af-fleksjobbere/?fbclid=IwAR02KTPJ3Gqop9tnH8ribCvZIABKGVDYA2ONnubuDdiekFWv9S-p8oRP6z0

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kom nu for fa'en...

Nu skriver han igen, ham Simon. Han er da også møgsur hele tiden? Nej, hvis du kendte mig, ville du vide, at jeg er optimist 97% af tiden. Jeg er ikke sur, jeg er snarere skuffet.  Skuffet over, at der sidder politikere og embedsmænd derude for hvem handicapområdet rager en høstblomst, som kun kender til at svinge sparekniven. Det burde rage folk en helt masse - uanset politisk ståsted - man behøver ikke være økonom for at vide, at hvis man kan bruge folk som en aktiv ressource i samfundet, så bliver de sjovt nok ikke så stor en udgift heller. Man har sådan et fastlåst billede af, hvad der er samfundsmæssig kapital. Måske synes man, at det kun er bundlinien, der tæller - men så skal man måske prøve at nuancere sin opfattelse. Jeg tror på et samfund i fremdrift for alle mennesker. Jeg voksede op i 80'erne og 90'erne, hvor der var en helt anderledes tro på os handicappede og vores ressourcer. Bryder mig faktisk ikke rigtig om at skrive blogindlæg a' la dette, men jeg reager

Sådan DR2!

I går viste dansk flowtv sig fra sin bedste side... DR2s temaaften/nat omkring amerikanernes månelanding i 1969 var helt fænomenal. Det er vist første gang i meget, meget lang tid, jeg har sat mig i sofaen uden at falde i søvn på noget tidspunkt, selvom det kørte i et stræk til klokken 5-ish med dokumentarer og interviews, og så selvfølgelig selve månelandingen (lang historie kort: Jeg falder altid i søvn i sofaen... )😂 Det er vildt fascinerende.. Og jeg synes det er megafedt, at der nu er ambitioner og mål om at komme derud igen - først til månen i 2020'erne - og senere til Mars (hvis man kan finde en måde at beskytte astronauterne mod kosmisk radioaktiv stråling... Ellers giver det ikke så meget mening). Exciting times!

Dårlig moral og dyrevelfærd

Jeg gætter på, du lige som mig gerne ser, at Danmark er et land, hvor dyrevelfærden er i højsædet og de dyreetiske regler er på plads. Reglerne er der måske, men de bliver ikke overholdt. Se den store graf: Tallene taler for sig selv: Opadgående tendens fra 2007 og frem. I 2017 måtte ca. 9,4 mio grise lide i en tætpakket lastbil med mere end 8 timers kørsel. Jeg blev opmærksom på grafen, pga. et tweet fra Dyrenes Beskyttelse, og nøj, jeg blev både trist og harm på samme tid, på dyrenes vegne. Det er jo langt fra 1. gang, vi hører at svineproducenterne har problemer med at indordne sig reglerne - og hver gang, det er blevet belyst fra medierne, har en repræsentant for branchen lovet bod og bedring. Har det hjulpet? Kig på grafen igen - ser det ud som om branchen synes at bryde sig om dyrenes ve og vel? Nej, dyrevelfærden viger for profitten. Det er usmageligt, og svineproducenterne sender samtidig en udstrakt langefinger til dyrene og de myndigheder, der forsøger at håndhæve regle